De Stampioenen
Midden in de wijk Feijenoord ligt het CPO-project De Stampioenen. Deze Rotterdamse wijk heeft een erg zwak imago. Feijenoord is met 89% huurwoningen een van de wijken met een grote onbalans in koop en huur. Door verschillende initiatieven en nieuwe ontwikkelingen komt een nieuwe balans in de wijk met meer koopwoningen en meer diversiteit in woningtypen.
De Stampioenen levert hier een bijdrage in. In de Stampioenstraat zat decennia een gat in het stadsblok, met wachtgevels en een voetbalkooi, die voor veel overlast bij de directe omwonenden zorgde en weinig toegevoegde waarde voor de wijk had. Door de gemeente Rotterdam werd de grond vrijgegeven voor een CPO-groep. Toko Fuze en Steenvlinder sloegen de handen ineen om hier een bijzonder project neer te zetten.
Op dit kavel lag de mogelijkheid om 4 tot 8 woningen te realiseren. Toko Fuze heeft een verkaveling van 7 unieke stadswoningen ontworpen. 5 grondgebonden eengezinswoningen en 2 appartementen in een beneden- bovenwoning typologie. De kans voor 7 bewoners om ieder hun eigen wensen te kunnen waarmaken. Daarvoor ontwierpen we uitgangspunten waarbinnen de wensen van opdrachtgevers konden landen. De bouwregels laten zich samenvatten tot:
1. Vaste beukmaat (4,80m voor de rijwoningen en 6,60m voor de beneden- bovenwoning)
2. Bouwsystematiek en constructieprincipe
3. Hoge verdiepingshoogte (3,5 meter voor begane grond, 3,2 meter voor 1e verdieping en 3,0 meter voor 2e en 3e)
4. Spelregels rondom de voorgevel uitstraling
Door het vastleggen van deze spelregels is Ruimtelijke kwaliteit gewaarborgd zijn de stijgende bouwkosten beheersbaar en is er voldoende vrijheid voor de individuele opdrachtgevers om zich te focussen op hun eigen woning. Ze konden hun eigen programma van eisen samenstellen en de ruimtelijke indeling en de materialisering van het interieur vorm geven. “Ieder Thuis is anders.” De gevel is ontworpen op basis van collectieve spelregels, die ook individuele wensen mogelijk maken.
Verschillende bakstenen en metselwerkverbanden maken iedere woning anders, hier zat veel vrijheid in per woning. Het doortrekken van de locatie specifieke witte plint brengt eenheid in het plan. Ook is er bijzondere aandacht besteed aan de huisnummering, deze blauwe keramische nummerstenen zijn ontworpen en gemaakt door de kunstenaar Koen Taselaar, een van de bewoners van de Stampioenen.
Dit heeft geleid tot 7 bijzondere en unieke woningtypen, waarin flexibiliteit naar de toekomst toe centraal staan. Zoals bijvoorbeeld de 7 generatie woning, geïnspireerd op het 7-generatie principe: keuzes die nu gemaakt worden, dienen over 7 generaties nog steeds verstandig te zijn. De woning is ontworpen, zodat het gastenverblijf seperaat verhuurd kan worden of gebruikt kan worden als gastenverblijf of kangeroewoning, en de woning op termijn volledig gesplitst kan worden in 2 ruime 4-kamer gezinswoningen. Het ontwerp is gebaseerd op het OPEN building idee van Habraken.
De verschillende woningen gaan ook verschillend om met natuurinclusieve ingrepen. Zo zijn er drie groen ingerichte dakterrassen en heeft één woning ook in de gevel natuurinclusieve elementen geïntegreerd voor vleermuizen en bijen. De plint is ontworpen als overgang tussen de straat en de woning met een doorlopende strook met plantenbakken en entreetrappen.
Dit is ook de plek waar je bij mooi weer even buiten gaat zitten, je buren ontmoet en misschien een borreltje doet samen met de bestaande bewoners van de Stampioenstraat en Stampioendwarsstraten.
Oplevering | 2022 |
Projectteam | Toko Fuze i.s.m. Joep van der Veen |
Interieur | Toko Fuze & bewoners |
Opdrachtgever | CPO Stampioen |
Bouwkunding aannemer | Spek |
Fotograaf | Frank Hanswijk |